GeertJan

Gert-Jan Smelt

Agronoom

Als agronoom zorgt Gert-Jan Smelt ervoor dat de kosten van de frieten laag blijven, maar de kwaliteit hoog. Dit doet hij voornamelijk in projecten met focus op de grondstof van frieten, aardappelen. Alle stappen die doorlopen worden voordat de aardappelen de fabriek in rollen worden komen aan bod; contractering, teelt en bewaring. Maar ook logistiek door data te analyseren over het groei- en bewaarproces.

"Aviko verzameld erg veel data over contracten met telers, kwaliteit van aardappelen en leveringen aan de fabrieken. Deze data wordt door mij geanalyseerd om te zien waar verbeteringen mogelijk zijn, maar ook gebruikt om bijvoorbeeld rapportages te maken die telers inzicht geven in de kwaliteit die zij leveren. Wij houden ons ook bezig met experimentele onderzoeken waarin we een verklaring of oplossing zoeken voor problemen die Aviko met de grondstof ondervindt. Je kunt denken aan het relateren van de bakkleur aan de manier waarop een teler zijn aardappels bewaart."

"We beoordelen jaarlijks meer dan veertig nieuwe aardappelrassen"

 "Kweekbedrijven benaderen ons vaak met aardappelrassen die mogelijk interessant zijn voor Aviko producten. We willen de aardappel dan niet gelijk in productie nemen maar gaan eerst beproeven. Daarvoor hebben we proefvelden bij telers. Een nieuw ras moet zich eerst meerdere jaren bewijzen voordat we het gaan gebruiken. Aan het eind van elk jaar beoordelen we meer dan veertig nieuwe rassen."

"Elk jaar een andere oogst met nieuwe uitdagingen"

"Ik vind het heerlijk dat we in Dronten een klein kantoor hebben, ondanks dat ik bij een grote organisatie werk. Je kent het hele kantoor en er hangt een fijne werksfeer. Een groot voordeel van werken bij een groot bedrijf is dat ik verschillende kanten van het frietproces te zien krijg. Daarnaast vind ik werken met een aardappel leuk omdat het zo afwisselend is, elk jaar is er een andere oogst met nieuwe uitdagingen."

" Als agronoom zorgt Gert-Jan Smelt ervoor dat de kosten van de frieten laag blijven, maar de kwaliteit hoog. "