Niels van Os (R&D)

Niels van Os

Als procestechnoloog houd ik me bezig met het verbeteren van het rendement van de productie bij Aviko in Cuijk. Mijn doel is om onze aardappelen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Dat betekent in de praktijk dat ik veel onderzoek doe naar onze processen. Hoe schillen we onze aardappelen? Hoe goed werken onze sorteerders? Snijden we de aardappelen wel optimaal?

Kan het sneller of beter? Dat soort vragen stel ik mezelf. Ik zie mijn werk eigenlijk als het continu oplossen van een complexe puzzel. Als we ideeën hebben voor verbeteringen, dan stellen we samen met de productie proeven op, om te kijken of ze werken. En ja, als dat dan zo blijkt te zijn, dan is dat wel gaaf natuurlijk! Voordat ik in 2011 mijn afstudeerstage bij Aviko volgde, had ik nog niet zo'n goed beeld bij aardappelen… Zo ingewikkeld kan het niet zijn, dacht ik altijd.

Maar er valt echt heel veel uit zo'n aardappel te halen. Door die stage was ik zo enthousiast geworden dat ik nu nog steeds bij Aviko werk. Het is een groot, informeel bedrijf, met een platte organisatie. Dat ligt mij wel. En het draait om food en technologie; dat heeft altijd al mijn interesse gehad. Zo brouw ik thuis al jaren bier! Ook een mooi proces….